Vénusz Nercben

image-1400829935306-VLassan indulunk vissza Kínába, így minden lehetőséget kihasználunk arra, hogy feltöltsük a lelkünket olyan élményekkel amikből kint is táplálkozhatunk. A Ma Este Színház ( http://www.maesteszinhaz.hu/) nevű kezdeményezésnek köszönhetően, a színházi élmény sokkal elérhetőbb lett számunkra. A mostani rohanó életünkben nem tudnánk hetekkel előre tervezni, sőt még napokkal sem mindig, ami a színházjegy vásárlásakor nem mondható előnyösnek. Hála a Ma Este színháznak, ha reggel látjuk, hogy szabad az esténk, van lehetőségünk a megmaradt székekre licitálni. Így jutottunk el tegnap este a Pesti Színházba, a Vénusz Nercben című darabra. A két szereplős darab Bata Éva, és Telekes Péter szereplésében annyira zseniális, hogy megkockáztatom életem egyik legjobb színházi élményét kaptam általa.

images_16426Thomas, a pályakezdő rendező-drámaíró meghallgatást tart új darabjának főszerepére, mely az osztrák Leopold von Sacher-Masoch klasszikus erotikus regényének színpadi változata, a Vénusz nercben.( Ez a könyv valóban létezik. A magyar kiadás A bundás Vénusz címen jelent meg.  Sacher- Masoch, és a könyv témája a névadója annak a pszichológiai jelenségnek, amit ma mazochizmusként ismerünk.)

Így csöppen az életébe a látszólag teljesen szétszórt színésznő Vanda, akiről első látásra sok minden eszünkbe jut, nem feltétlenül az intelligencia vagy a magvas gondolatok. Menet közben persze kiderül, hogy sokkal többet tud a színházról és a férfi lélekről mint hinnénk, és a színpadon pedig sugárzó tehetség. Kicsit magamra ismertem Vandában. Én is hasonlóan szertelen vagyok, sokszor okoztam én is hasonló meglepetést azok számára akik nem ismernek, vagy eddig csak egy arcomat látták. Ezen kívűl én is szeretek a helyzetek velejébe látni, kombinálni. Hajlamos vagyok hozzá hasonlóan, ami a szívemen a számon kérdéseket feltenni. Még akkor is, ha a válaszolónak meggyűlik vele a baja, mert az adott kérdés álltal szembe kell néznie olyasvalamivel amit nem szeretne.

Bata Éva egyébként is annyira zseniálisan játszott, hozzáteszem Telekes Péter sem maradt le mögötte, hogy amikor a sokadik visszatapsolásuk után az első ember felállt , hogy így fejezze ki tiszteletét, én is azonnal felpattantam, sőt még a kurjongatást sem tartottam volna túlzásnak. Maradtam a tapsnál, de a lelkem újongott, és hálásan köszönte az élményt.

This entry was posted in Vegyesbazár and tagged , , . Bookmark the permalink.