Vegán sajt házilag, és csőben sült finomságok vegán módon

A vegánsággal próbálkozók sokszor azért hőkölnek vissza, mert íztelennek találják az ételeket. Szerintem meg minden a fűszerezésen múlik…Na de ezt a kaját nem lehet sótlansággal vádolni. Nem hazabeszélek, tényleg gyors, látványos, és finom.

84354362_3538531752854738_6519467571702398976_oA zöldségeket apróbbakra fekockázom, most burgonya, lila és sárga édesburgonya, lilahagyma, répa, zeller, csicseriborsó ( konzerv előfőzött) került most nálam bele, de a sütőtök és a cékla is nagyon finom ilymódon sütve. Jól besózom,( fokhagymás sóóó)  borsozom, bőven meglocsolom olivaolajjal és egy kis vízzel. Fólia nélkül sütöttem bő fél órát, talán többet is 220 fokon, míg meg nem puhul és pirulni kezd.

A tetejére nálam házi vegán “sajt” került, amit csak úgy elkentem, és ezzel a krémes cuccal sütöttem tovább légkeverésen pirulásig, ami kb 10-15 perc még. (sütőfüggő)

A  vegánsággal kapcsolatban a tejföl és a sajt a nagy mumus, a tojásról tejről könnyen lemondunk, de a tejföl sajtok területén még kötünk kompromisszumot. Ezt a vegán sajtot a @vegánhegylakótól lestem el, és már többször alkalmaztam ilyen tepsis dolgokhoz, legutóbb például gombába töltöttem és úgy sütöttem meg,  az is nagyon adta.

Házi vegán sajt: Egy bögre átmosott kölest három bögre vízzel főzz meg, míg egy naaagy szétfőtt massza lesz belőle. Még melegen adj hozzá fél bögrényi kókuszzsírt, ez majd még jobban összerántja.

Adj hozzá sót,  egy citrom levét, és fél bögre sörélesztőpelyhet. Ez adja a sajtos ízt.

Aztán botmixerrel jól dolgozd össze. Ez a natúr verzió, én már több fajta ízzel próbálkoztam, fokhagymástól, a currysig, a chillistől, a petrezselymesig.

Ha sajtot szeretnél akkor már csak annyi a dolgod, hogy krémes-ragacsos jól megfűszerezett masszát kókuszzsírral kikent formába ( nálam öblös műzlistányér volt) tapicskolod, be a hűtőbe, dermedés után kiborítod, és szeletelheted is.Ha sok vízzel főzted, és nem akar kiboríthatóra összeállni, nem kell megijedni, akkor kenhető krémsajt jellegű cucc lesz belőle, az is teljesen jó.

Ehhez a tepsis balhéhoz például akkor is simán el lehet “sütni” . :)

Ebbe a burgonyás cuccba rozmaringos fokhagymás köles sajt massza ment, és még egy kis chilivel is megküldtem. Ha nem készítetted el előre akkor akár így melegen is rákanalazhatod a zöldségekre, és mehet a sütőbe.

Okos ötlet kétszeres mennyiséget csinálni, mert akkor egy adag bemehet a sütőbe a zöldségekkel, egy másik adag pedig dermedni a hűtőbe. Egy füst alatt több napra dolgoztunk, az idő nyerése pedig kincs a mai világban. Jóétvááágy.

 

This entry was posted in Konyhatündér and tagged , , , . Bookmark the permalink.