Vega babgulyás

A konyhafőnökben megemlítettem a vega bablevesemet, amit azóta jópáran kérdeztetek, hogy készítem el. Számomra kérésetek parancs, íme megosztom a titkos receptet. :)

IMG_20150429_205607Annál is inkább, mert a “kínai” konyhánk felavatását is ezzel a levessel kezdtem. A top adalékanyagomat a füstölt sót, és a piros-aranyat ( na tessék már rögtön az elején el is árultam magam) még otthonról szerváltam hozzá.

Elkészítés: A babot (én két féléből készítem, de természetesen ez ízlés illetve éléskamra készlet kérdése) előző este megmossuk és beáztatjuk, jó két-háromszoros vízbe. A hagymát az olíva olajon megdinszteljük. Mehet rá a bab. Egy egész chilipaprika, és a zeller leveles részéből is fél csokornyi, amiket majd főzés után eltávolítunk. ( bár én speciel nem távolítom el, mert a paprikát Andrisom fogyasztja el, a zellert pedig én imádom) Felöntjük másfélszer annyi vízzel ami ellepi, befűszerezzük ( babérlevél, bors, őrölt kömény, füstölt só) és lassú tűzön főzzük fél órát. Ez a fél óra pedig tökéletes, mert addig meg lehet mosni pucolni és kockákra vágni a többi zöldséget. ( krumpli, répa, zeller, karalábé)

Miután beledobtuk a répákat, zellert, karalábét ezzel is főzzük tíz-húsz percet, majd mehet mellé a csíkokra vágott kínai kel, és a zeller csokor másik fele, immáron apróra vágva. Belefacsarjuk egy fél citrom levét, és hozzá adunk két nagy evőkanál piros-aranyat, és két nagy evőkanál ketchupot. Megkóstoljuk, és ha úgy érezzük tovább fűszerezzük.

IMG_20150429_184906Ha puhának találjuk a zöldségeket tejföllel, vagy tejszínnel behabarjuk, apróra vágott petrezselyemmel a tetején tálaljuk. Az arányokat nem szeretném megszabni, részben mert érzéssel főzöm, részben mert ti tudjátok mit szerettek jobban, de nagyjából leírom én kb. hogy szoktam. Ez egy nagy kondérnyi mennyiség, mi általában két napig esszük, ami igazából nem baj, mert amikor összeérnek az ízek még finomabb. Hozzávalók: 80 dkg bab tarka, vörös-bab, lóbab (ki mit szeret), 2 közepes szem krumpli, 1 fej vöröshagyma

4-5 gerezd fokhagyma (nekem nem volt, most friss fokhagyma porral csináltam így is isteni), 1 karalábé, 3 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 kis zellergumó zöldjével ( ha nincs akkor a fehérrépa adagot kétszerezzük),  20 dkg kínai kel, 1-2 szem chilipaprika fél szem citrom, 2 dl tejföl, vagy 1,5 dl tejszín ( opcionális, a leves tejföl nélkül is tökéletes)  Fűszerek: füstölt só, piros arany( vigyázat mert sós) , babér levél, őrölt kömény, pirospaprika ( sima, és csípős is) fekete bors (én dobok bele 4-5 szem egész borsot is)

This entry was posted in Konyhatündér and tagged , . Bookmark the permalink.