Túrós zsömle a nagyi receptje szerint

IMG_20130114_192112Ezt a receptet drága nagymamámtól tanultam, és a mai napig nem tudtam megunni. Gyorsan elkészíthető finomság, szinte alig pár hozzávalóból. Tartalmasabb levesek után kitűnő választás. Én most egyik kedvencem, a tejfölös zöldbab leves mellé készítettem el, de egy jó kis bableves mellé is el tudom képzelni.

Elkészítése:

A zsemlék tetejét levágjuk, a belsejét kivájjuk.

A töltelék: a túrót áttörjük a zsemlék belsejével, egy zacskó vaníliás cukorral, mézzel a tojásokkal, a reszelt citrom héjával, aki szereti mazsolával. Egy-két evőkanál tejföllel lágyítjuk.

A tejet a vaníliás cukorral és kis mézzel felforraljuk. A zsemléket meglocsolgatjuk a meleg tejjel, de ne túl sokkal, mert szétázik. Egy kivajazott tepsibe tesszük. Beletöltjük a túrót, rátesszük a zsemlék kupakját. Megkenjük a tetejüket tejföllel, rámorzsoljuk a vajat. Előmelegített sütőben 200 fokon letakarva 10 percig, majd e nélkül további 15-20 percig (pirulásig) sütjük.

Hozzávalók: 8 db zsemle

50 dkg túró

2 tojás

  1. 3-4 dl tej

méz

2 csomag vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja

5 dkg mazsola

2 evőkanál tejföl

4 dkg vaj

This entry was posted in Konyhatündér, Nincs kategorizálva and tagged , . Bookmark the permalink.