Ezt a receptet drága nagymamámtól tanultam, és a mai napig nem tudtam megunni. Gyorsan elkészíthető finomság, szinte alig pár hozzávalóból. Tartalmasabb levesek után kitűnő választás. Én most egyik kedvencem, a tejfölös zöldbab leves mellé készítettem el, de egy jó kis babgulyás mellé is el tudom képzelni.
Elkészítése:
A zsemlék tetejét levágjuk, a belsejét kivájjuk.
A töltelék: a túrót áttörjük a zsemlék belsejével, egy zacskó vaníliás cukorral, mézzel a tojásokkal, a reszelt citrom héjával, aki szereti mazsolával. Egy-két evőkanál tejföllel lágyítjuk.
A tejet a vaníliás cukorral és kis mézzel felforraljuk. A zsemléket meglocsolgatjuk a meleg tejjel, de ne túl sokkal, mert szétázik. Egy kivajazott tepsibe tesszük. Beletöltjük a túrót, rátesszük a zsemlék kupakját. Megkenjük a tetejüket tejföllel, rámorzsoljuk a vajat. Előmelegített sütőben 200 fokon letakarva 10 percig, majd e nélkül további 15-20 percig (pirulásig) sütjük.
Hozzávalók: 8 db zsemle
50 dkg túró
2 tojás
- 3-4 dl tej
méz
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
5 dkg mazsola
2 evőkanál tejföl
4 dkg vaj