Újabb kedvenc: Truman Capote-ról pár szóban

A napokban visszavonultam a kis mézeskalácsházamba. Mivel figyelmesen élem az életem, rengeteg dolog megérint. Minden emberrel való találkozás gondolatokat indít el bennem, néha szükségem van kicsit visszavonulni a csigaházamba, hogy a rengeteg élményt és történetet feldolgozzam. Szeretek mindenki problémájára megoldást találni, de még ha azonnal nem is értem meg, mélyen elgondolkoztatnak a különböző emberi történetek.

Önmagam elemzésével sem hagytam fel persze. Sok dolgot még nem tudok, és nem is mindig könnyű szembesülni a saját emberi gyarlóságommal, és azzal, hogy koránt sem vagyok tökéletes. Még mindig keresem a helyem a világban, bár már kezd körvonalazódni a történetem, a célom, és a jövőm, ami megnyugvással tölt el.

Az utóbbi időben egyre több hasonló gondlkodású emberrel sodor össze az élet, és nagyon klasz mély beszélgetéseket élek meg. Az élet értelméről, a miértekről, a szeretetről,  az emberi természet kialakulásáról. Ezeket a gondolatokat megemésztendő, szintén jó egy kicsit elvonulni a világ zajától, ahol csak azok az impulzusok érnek, amiket én generálok. A tegnapi esős időnek köszönhetően úgy döntöttem, a házimunkával eltöltött tevékeny nap végét bevackolva töltöm a kanapén, egy nagy kancsó meleg tea társaságában. Macinaciban, gyertyákkal körbevével, olvasgatva. Futottam egy gyors kört Tv ügyben is, nem sok reményt fűzve hozzá, hogy valami értelmesbe akadok, de így történt.

imagesCA22RL93Truman Capote ( http://hu.wikipedia.org/wiki/Truman_Capote )  amerikai író és forgatókönyvíró könyvéből, a Hidegvérrel című valós történetet feldolgozó tényregényből készült könyv filmváltozatába sikerült belefutnom.( http://www.port.hu/hidegverrel_in_cold_blood/pls/w/films.film_page?i_film_id=16862 )  Capote az 1959-ben Kansasban állam egyik városkájában történt gyilkosság hírét olvasva döntött úgy, hogy leutazik a tett helyszínére, és végig követi a két elkövető életútját.  Évekig tanulmányozta a fiatal elkövetőket. Beszélőre járt hozzájuk, bejárta a gyilkosság helyszínét, beszélt a családtagokkal, sőt az öt évvel későbbi kivégzésükön is részt vett. A Capote-t játszó Philip Seymour Hoffman személye szintén tökéletesen illeszkedik a képbe. Azon kívűl, hogy bravúrosan hozta a csodabogár író szerepét, sorsuk sok évvel később újra összefonódott. Az érzékeny lelkű író, Capote az óriási sikert aratott könyv megjelenése után egyre mélyebbre süllyedt az alkoholizmusba. Életének következő nem egészen húsz évének nagy részét rehabilitációs intézetekben töltötte, egy megtört ember lett, akivel végül alkoholizmusa végzett.

A hollywoodban szinészként szintén jelentős sikereket elért Philip is elvonóról elvonóra járt. Nyíltan vállalta heroin függőségét, és nem egészen tíz évvel azután, hogy a Capote-ben nyújtott alakításáért átvehette az Oscar díjat, az íróhoz hasonlan, szintén tragikus körülmények között, drogtúladagolásban elhunyt. Halálakor barátja, a szintén nagysikerű színész Jim Carrey így búcsúzott tőle, ami szintén sokat elmond a miértekről:

” Drága Philip, te gyönyörű, gyönyörű lélek. A legérzékenyebbek számára túl sok lehet a zaj. Áldott legyen a lelked.”

Sajnálatos, hogy a művészlelkek közül milyen sokan roppannak össze, és választják az önpusztítást, az öngyilkosságot…Ez a tény sem véletlen, de most visszatérek a filmre.

Mindig is érdekelt a gyilkosok gondolkozása, a tetteinek oka. Én abban hiszek, hogy eredendően jók vagyunk, és az életkörülmények, a neveltetés, a gyerekkorban elszenvedett sérelmek és bántalmazások vezetnek az ilyen tettekhez. Nem felmenteni akarom a tetteseket, de mint ebben az esetben is kiderült, az elkövetők nem kaptak szeretetet és törődést, sőt még figyelmet sem nagyon, senkitől.

imagesCA1FG3RWA film felkeltette az érdeklődésemet Capote személye iránt. Egy-egy villanásában volt, hogy magamra ismertem benne, és mivel van még egy közös bennünk- én is szeretek írni- utánaolvastam. A rövid kutatómunka még jobban felcsigázott, így már nem volt kérdés, hogy meg szeretném ismerni a munkásságát. Idézeteit olvasgatva egyre közelebb éreztem magamhoz, és eldöntöttem, hogy gyorsan pótolom hiányosságaimat. Mindenképpen el fogom olvasni a film alapját képző könyvét, sőt az ezen kívűl eddig megjelent műveit is.

Irány a könyvtár. :)

Akit szintén érdekelnek idézetei: http://www.citatum.hu/szerzo/Truman_Capote

This entry was posted in Vegyesbazár and tagged , , . Bookmark the permalink.