Tianmen hegység

IMG_3364Utolsó Zhangjiajie-ben töltött napunkra időzítettük a Tianmen hegység felfedezését. Ismét korán keltünk, hét órakor már a jegypénztár előtt álltunk sorban. Mármint az álltunk az igaz, a sorban az kevésbé. Annak ellenére, minden létező fórumon azzal riogattak, az ünnep alatt és hétvégén itt is két-három órás sorbanállásra számítsunk, ismét sikerült megúsznunk a tömeget.
Ennek ellenére nem bántuk a korai kelést, délután ugyanis egyre több zajongó turistacsoporttal kellett osztozni az élményen, illetve este hatkor indult vissza a vonatunk, és semmiképpen sem szerettünk volna a parkon átrohanni. Tegyük hozzá rohanni már csak azért sem tudtunk volna, mert az elmúlt napok rengeteg lépcsőzésének köszönhetően, inkább csak úgy vonszoltuk magunkat mint valami tojógalambok.
Summa summarum, leszurkoltuk az újabb fejenkénti 258 juanos belépő árat, és hét óra pár perckor már a világ leghosszabb közel 7 km-es felvonóján libegtünk, a reggeli órákban még szégyellősen ködbe burkolózott Tienmen hegység teteje felé.
IMG_3268Kb. fél óra alatt fel is értünk, majd nekivágtunk a kijelölt túristaútnak. A hegyet, egy közel három órás kirándulóúttal körbe tudod járni, mialatt szebbnél szebb részekben gyönyörködhetsz, megtekintheted a buddhista templomot, és ha akarsz átkelhesz a híres üvegből készült ösvényen is.
IMG_3285Naná, hogy akartuk, már csak azokért a riadt arcokért is megérte, akik a falba kapaszkodva araszolgattak a kb kilencven centi széles üvegúton, várva, hogy ismét betonná váltson, és biztos lépésekkel haladhassanak rajta.
Fel kellett venni egy piros ruhaanyagból készült cipővédőt, ami még viccesebb külsőt kölcsönzött mindenkinek.

Meg kell említenem, akadtak azért jóval bátrabb kínaiak is. Voltak bőven, akik a hatvan méter hosszan a fal mentén kígyózó úton egy-egy fotó erejéig átmentek ovódásba, és csoportosan fetrengtek vagy éppen törökülésben nyihogva ültek az üveglapon.
IMG_3377Persze értem én, a hülyeség ragadós, és egyébként is, egy jó fotóért mindent. :)
Miközben a hegy oldalára erősített sétányon mászkáltunk, folyton azon járt az eszem, hogy építhették ide, szinte a levegőbe ezt az utat. Este utána is néztem a vakmerő építési folyamatoknak, akit érdekel itt van pár kép is magáról az építkezésről.
Hát nem semmi. http://toochee.reblog.hu/a-leggyilkosabb-epitkezes/
Arról nincs infóm, hányan vesztették életüket az éptjezés alatt, viszont a hegynek van egy sajnálatos magyar vonatkozású halálesete, ami minket közelről is érint.
IMG_34702013 októberében András egyik bázisugró társa, a nagyon fiatal, és eszméletlen tehetséges Kováts Viktor itt vesztette életét, és utunkkal az ő emlékének is adózni szerettünk volna.

http://www.banovicsmarcsi.hu/rip-madarember/
A hegyen rengeteg extrem sport eseményt rendeznek, van itt autóverseny, Bicaj-motorverseny, és mint már írtam bázisugró verseny is.
IMG_3428Az üveghídon kívül a hely másik nevezetessége, a Heavens Gate/ Mennyei kapu elnevezésű óriási tátongó luk, amin Jab Collins amerikai bázisugró pár évvel ezelőtt át is repült..

https://www.youtube.com/watch?v=bSQBoS_q1K0&index=21&list=PLimLZ0vlpClX-jlPbN_g-2m0SbsWZNfyd

Természetesen az üveghíd után a mennyei kapuhoz vezető 999 lépcsőfokán is lecaplattunk. Visszafele a 99 kanyarból álló szerpentinen már busszal mentünk. A kilences a kínai mitológiában a szerencsét jelöli, valószínű ezért a sok kilences.
A park összességében nagyon tetszett mindkettőnknek, de egyöntetűen az a véleményünk, hogy a Zhangjiajie National Parkkal, és a Tiansen hegyekkel nem veheti fel a versenyt.

This entry was posted in China-Asia. Bookmark the permalink.