Társadalomkritika képekben

Te milyen gyakran dobsz ki ételt?

Te milyen gyakran dobsz ki ételt?

A napokban megosztottam egy afrikai éhezőkkel kapcsolatos linket a közösségi oldalamon. A cikk mellé csak ennyit írtam. “DÉL-SZUDÁN. TÖBB MINT EGY MILLIÓ EMBER SZENVED SZÖRNYŰ ÉHÍNSÉGBEN. A szívem szakad meg….főleg ha nagyritkán ételt dobok ki! Remélem ti is belegondoltok.”

Az általam kiposztolt link alatt eszmecserébe keveredtem egy fiatalemberrel, aki szerint ezzekkel a megosztásokkal nem segítünk senkin, sőt megrótt engem, hogy ha ennyire érdekel a sorsuk akkor küldjek nekik inkább pénzt.

Nem szokásom napi szinten ilyesmiket megosztani, de azt gondolom néha mégsem árt felhívni a nyugat elkényelmesedett tagjainak figyelmét arra, hogy a világban emberek éheznek. ( és nem is kell feltétlenül afrikáig mennünk ehhez..) Lehet, hogy közvetlenül nem segítek rajtuk ezzel, de mégis azt gondolom számít.

Mert:

1. Nem az éhezőkön, de a világon, és az emberi gondolkodásmódon talán segíthet. Ha egy ilyen post miatt akad akár egy ismerősöm is, aki előtte nyakra főre vásárolt a hipermarketekben, meg a “mekdonaldsban” majd az ételek nagy részét kidobta, mert: “megromlott, megpenészedett, megsavanyodott, nem volt időm megenni” , aki egy ilyen cikk láttán belátja ezt a felesleges pazarlást, akkor előbb utóbb nem termelődik annyi szemét a földre.

 2. Másokat és megérint, mint engem és még ha nem is utalnak pénzt Afrikába, de eszükbe jut, hogy a közvetlen környezetükben is tudnának segíteni.

ESZSokszor hallok olyat, hogy emberek fanyalognak, mert mondjuk: ” a szállodában már ötödik napja ugyanazok az ételek vannak a reggelinél a svédasztalon.”

Nekik is ajánlom, egy lengyel művész, Pawel Kuczynski gondolatébresztő rajzait a mai társadalomról. Többek között erről a “problémáról” is megemlékezett, de a többi is valós társadalomkritika.

Ime a rajzok:

http://stax.hu/post/31-elgondolkodtato-rajz-arrol-hogy-milyen-vilagban-is-elunk

This entry was posted in Vegyesbazár and tagged , . Bookmark the permalink.