Szőke sem vagyok, olajat sem szőkítek. Csak ízesítek.

Most, hogy rendelkezünk saját kis fűszeres kerttel, végre megvolt az a hiányzó lökés, hogy elkészítsem a házilag ízesített olivaolajakat, amikkel éttermekben már egy ideje szemezek, sőt mondhatni gyengéd érzelmeket ápolok. :)

Olasz éttermekben jellemző, illetve a görögöknél is találkoztunk azzal a szokással, hogy ropogós friss kenyeret szolgálnak fel az étel érkezése előtt, amit különböző olivaolajakba tunkolhasz! Milyen egyszerű, és mégis nagyszerű étel!

Nekem az endometriózis miatt egyébként is kerülnöm kell a hidrogenizált olajokat, margarinokat a magas ösztrogéntartalmuk miatt, de már évek óta olivát használok, így nem fog gondot okozni!

Sokan azt gondolják, a fogyókúrába nem illeszthető bele az olajok fogyasztása. Ez tévedés! Nélkülözhetetlenek a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához, sőt ha nem fogyasztunk megfelelő mennyiségű esszenciális zsírsavakat tartalmazó élelmiszereket, akkor hosszabb távon vitaminhiányhoz hasonló tünetek jelentkeznek. Az olivaolaj különösen magas vitamintartalma mellett egyéb a szervezetünkre hasznos hatása van: csökkenti a magas vérnyomást és a gyomorsavat, a szív és érrendszeri betegségek kialakulását, vagy akár a koleszterin szintet!

Most két fajta ízesített olajat készítettem el, de a kísérletezéssel nem állok le, a citromos olaj lesz a következő. Egyébként nem érdemes ipari  mennyiségben mert felbontás után egy idő után az olaj megavasodik, és mivel pikk-pakk össze lehet állítani a következő adagot, szerintem érdemes frissen. Bár nem félek, mert mi nyáron rengeteg salátát eszünk, aminek fontos alapanyaga a jó minőségű olivaolaj, és grillezésnél sem utolsó, úgyhogy el fog fogyni!

Szóval nem szaporítom a szót! Végy két csatos üveget, és olivaolajat. Az egyik üvegbe rakj megpucolt fokhagymagerezdeket és csilipaprikakat ízlés szerint, a másikba friss rozmaringot/ bibíí nekem a kiskertből/. Fontos, hogy a rozmaringot a megmosás után alaposan szárítsd meg! Öntsd fel, várj egy hetet míg az ízek íösszeérnek, és eheted is! Van, aki a fűszereket kiszedi belőle ha kész, de szerintem szemet-gyönyörködtető ha benne vannak, és nem utolsó sorban megkönnyíti a felismerést is, ha mondjuk egyforma üvegekbe tennéd!

Én a fokhagymás csiliset tegnap teszteltem egy padlizsános paradicsomos tészta alá. Mennnnnnyei! :)

This entry was posted in Konyhatündér and tagged , , , . Bookmark the permalink.