Poloska Gate- egy házban az ellenséggel

43280914_10156831548984124_5189857022413111296_oKedves naplóm. Tegnap hadi állapotot hirdettem. Eljött az a pont, hogy a vándorpoloskák olyannyira ellepték az egész házat/teraszt, hogy amikor kinézek a szigorúan zárt ablakok mögül, akkor a legdurvább Bogaras horror filmek közepén érzem magam. Lustán repkednek, néhányan az ablaknak koppannak, tömött sorokban tök nyugodtan grasszálnak a házfalon, terasztetőn, ablakokon és réseket keresnek ahol bejuthatnak. Egy hete csak egy ablakon merek szellőztetni ( azon van lukmentes szunyoghálóm), és nem tudok kiülni a teraszra sem, pedig gyönyörű az idei indián nyár. Nemrég megpróbáltam. Gondoltam egy gyors takarítás után olvasgatok egyet a hintaágyban. A gyors takarításból vagy 1,5 óra lett. Folyamatosan a nyakamba ugráltak a tetőről, és minden egyes pokróc, hintaágypárna között százával pihentek, legalábbis addig amíg nagy öklendezések közepette nem dobtam őket tűzre…Aztán olyan bűz maradt utánuk a teraszon, hogy napoltam a tervet, és rájöttem, hogy már nem babra megy a játék.

43500558_10217729890341883_4559016739987259392_oMár tavaly is megjelentek, de most úgy tűnik mintha sokkal többen lennének, úgyhogy ideje komolyabban vennem ezt a problémát. Lejárt a mosás, de mostanság kintre biztos nem teregetek. Az előző adag mosott ruhát is ellepték, ahogy szedtem be és hajtogattam őket sorra hullottak ki a redőikben megbújt kis büdös teremtmények. A teregetéssel a nagyobbik baj az, hogy a teraszon maradt a ruhaszárító,… Úgyhogy most tervet szövök, hogy tudok kijutni úgy a házból, hogy a bejárati ajtó nyitásakor ne azonnal ötven darab poloska repüljön be vakmerő bázisugró módjára..

Hozzáteszem a házba beszállt egyedeket eleinte zsepkendőbe vagy klotyópapírba tettem, óvatosan, nehogy szétnyomjam őket és kieresszék a bűzüket- na meg nagy a szívem mondom nem ölünk meg élőlényt csak úgy- és aztán papirostul tettem a szemetesbe. Mivel valahogy onnan is képesek kikommandózni magukat, és ahogy egyre többen lettek egyenes arányban fogyott a türelmem is, empátia ide vagy oda az utóbbi napokban a wc-be dobáltam őket, sőt az egyik ajtónyitó támadásuknál már a porszívót is bevetettem.

43346194_10217729889781869_9101775581355180032_nSzóval ha harc legyen harc, nem húzom fel a fehér zászlót ( amúgy abba is beletelepednének), nem kötök békét, nem tolerálok. Megoldást akarok, nyugalmat, és a teraszomat szeretném visszafoglalni, úgyhogy beleástam magam a hadviseléshez a dolgokba. A házból való kijutás tervezése alatt elsőnek feltérképeztem az ellenséget ( wikipédia, Bálint gazda, fórumok) majd gondoltam bedobom a problémámat a közösségi média bugyraiba is. A poloska gate nagyot robbant, és kiderült, hogy nem egyedül harcolok ezzel a bűzös problémával.

A többiek tapasztalata, és a saját magam eddig bevetett módszerei alapján összeszedtem az ellenség gyenge pontjait, és az ellene bevethető módszereket, természetesen a teljesség igénye nélkül.

 • Volt aki az elfogadással jött, és azzal, hogy fogadjuk el a természet térhóditását. Ööö. Lehet a panel nyolcadik emeletéről ez kedves gondolatnak tűnik, de nálam az erdő mellett ez már nem opció. Van neki elég tere, ne nálam hódítgasson. Vegetáriánus vagyok, mert sajnálom az állatokat, és a darazsat is inkább kihajtom a házból, mint hogy lecsapjam, de poloska, és a molylepke ügyében nyugodtan lehet kőszívűséggel vádolni. Mindkettő MONDJON LE. Vagy inkább csak forduljon fel.
 • Szunyogháló. Aham. Védekezésnek talán megfelelő, bár jaj annak aki trehányul tette fel, mert ha icipici rést találnak a pajzson neked lőttek. Illetve az invázió ellen nem mész vele sokra. Hiába van szúnyoghálóm, attól még teregetni és a teraszra kiülni ugyanúgy nem tudok.
 • Cipőtalp, ikeás katalógus, egyéb kemény tárgy alkalmazása lecsapás céljából. Nos, ez nálunk nem opció, ugyanis túl sokan vannak, hogy cipővel ütögessem őket. Emellett mivel ha megijednek bűzt eresztenek ki-ami már egy darabnál is, de ekkora mennyiségnél komolyan ocsmány tud lenni-  hosszútávon nem megoldás. Egy-egy egyénre mondjuk alkalmaztam, és akkor jó nagyot oda is vágtam,  minden dühömet beleadva a kis genyó szétloccsantására.
 • Sokan említették a kávéskanál szódabikarbóna, fél kávéskanál ecet, víz, szórópisztoly keverékét, és had szóljon. Nálam speciel ettől csak picit megszédültek, mert nem vettem észre rajtuk változást. Volt olyan ismerős aki full ecet szórásával is próbálkozott, szintén kevés sikerrel. Mondjuk lehet magamat befújom az ecetes keverékkel, csak amíg kimegyek a ruhaszárítóért, hátha védve leszek.
 • Borsmenta, menta, levendula illóolajak bármelyike vízbe csöpögtetve, és szórópisztoly. Erről is sokaknak megoszlik a véleménye, de inkább a nem hat felé áll a mérleg, legalábbis az én statisztikáim alapján.
 • Szappanos lavór víz, jól megvilágítva, és a tervek szerint ebbe belemennek. Volt aki kipróbálta. Lehet eszesebb bogarakat fogott ki, mert nagy ívben elkerülték a nekik kikészített, egyedien díszkivilágított szappanos fürdőt, sőt szerinte ha megszomjaztak ittak is belőle.
 • Hunor – magyar gyártmányú szivar illetve egyéb dohány ecetbe téve kb 1 napig áztatva. Arra nem tért ki a fáma, hogy aztán ezzel a lével permetezed, vagy szintén a lavóros módszerre apellál, de jövőre az is lehet ezzel is felszerelkezem. ( Amúgy nem tudom ez most jó reklám e vajon a Hunor nevű dohányt forgalmazó cégnek. :D )
 • A sima vízben nem fulladnak meg kb fél óráig. ( úristen akkor a klotyó sem volt tökéletes megoldás ) Ezért tömény szappanba kell őket dobni. Egy műanyag palack aljára 5-10 cm szappan, ha biztosra akarsz menni, levágod a palack tetejét, és fordítva visszacelluszozod, úgy tuti nem mászik ki, és bedobni is könnyebb. Aha. szóval fogjam meg és dobjam bele? Akkor ez sem opció.
 • Karate magyar permetezőszer, ha a növényeket befújod nem támadják meg. ( Kell! )
 • Hideg Zsíroldó. Én ezt csak végső elkeseredésben, vagy festés előtt javaslom, mert barnára színez mindent. :D
 • Féktisztító, Hajlakk. Zseniális a magyarok találékonysága. Féktisztítóm nincs, de Van itthon egy ezer éves extra erős hajlakk amit nem használok. Ma megkapják azt is.
 • Nagynyomású mosóval. Egy kedves barátnőm nem szarozott. Amúgy egyre jobban tetszik az ötlet.
 • Állítólag valaki látta a szegedi vadasparkban, hogy a Flamingók megették őket. Hehe. Amúgy is cukinak tartom ezt a rózsaszín madarat, még egy voks amellett, hogy beszerezzek egyet.
 • Fűtés lekapcsolása, ezzel a poloskák a szomszéd házára remélt önkéntes távozása.  Amúgy ezt kipróbáltam. Tényleg kevesebben vannak most…én meg kötött pulcsiban nézegetek kifelé, és aggódom a szomszédaim miatt. :D
 • Egyéb permetező és rovarirtó szerek mint Chemotox/ Raid után a Biokillre és az Envirára érkezett a legtöbb szavazat. Elvileg ha közvetlenül rájuk fújod, nagy harc árán de megöli őket. Vagy fél óra mire kifinganak, és nekem csak a teraszra 3 flakon elment, de hatásos.  A jó hír viszont még az, hogy sokak tapasztalata szerint  jövőre ha időben eszmélünk, és még a rajzásuk előtt befújkodunk vele mindent ahol grasszálni láttuk őket ( oké, tehát nekem az egész házamat) akkor elkerülik majd, mert nem bírják a szagát. Ezen az alapon lehet az ecetes/mentás/szivaros verzió is működik, de én jövőre már biztosra megyek. Ebből a szerből létezik egy extra is, én rögtön azt rendelem meg…. Az öt literes kiszerelést.  Megmondtam, ha harc hát legyen harc. :D
 •   https://www.napibio.hu/index.php?route=product/search&search=envirahttps://www.napibio.hu/index.php?route=product/search&search=envira
 •  https://www.napibio.hu/index.php?route=product/search&search=biokill
This entry was posted in Vegyesbazár and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.