Peking. Vörösriasztás. Szmog is in the air.

12341150_10153844589886030_7241432335117683051_nHát igen, sajnos ezt is elértük. Pekingben napok óta a legerősebb, -vörös szmogriasztás van érvényben. A város eddig is versenyben volt a legszennyezettebb kínai város címéért, folyamatos szmogfelhő lengte körül. Egy ideje a lámpákat már nappal is felkapcsolják, mert az utcák a szmogtól folyamatos sötétségben vannak. A gyenge látótávolság miatt sokszor le kellett zárni az autópályáik bizonyos részeit. Az eddigi legmagasabb mért, azaz a narancs riasztás értéke is a legegészségtelenebb kategóriába tartozott, ez több mint tízszerese volt az egészségügyi határértéknek. A telefonomra rátölthető szmogmérő alkalmazás a vöröst már nem csak NAGYON egészségtelennek, hanem egyenesen veszélyesnek sorolja. Szinte minden nap megnézem Shanghait, és Pekinget is. Mi Shanghaiban sokkal jobb helyzetben vagyunk, bár vannak napok amikor itt is az erőssen szennyezett rublikába kerülünk, ilyenkor már rövidebb időt kint töltve is megfájdult a fejem. El sem tudom képzelni, hogy élnek ott az emberek. Jelenleg az egy köbméter levegőben mért apró porszemcsék (PM2,5) koncentrációja több mérőhelyen is a WHO ajánlásában szereplő egészségügyi határérték 35-szöröse volt. Az iskolák szüneteltetik a tanítást, egyes gyáraknak, illetve üzemeknek le kell állítaniuk a termelést. Bezárták a kissebb reptereket is, az autókat felváltva, a páros, illetve páratlan végződésű rendszámok alapján engedik csak az utakra. Még az egyébként kivételezett kormányzati szolgálati autóknak is mindössze 30 százaléka vehet részt a forgalomban.

6nLXch4YuOWP12Wgws

 

Egyszer valahol hallottam, hogy egy napot eltölteni egy ilyen helyen, két-három doboz cigaretta elszívásával ér fel. Annyira borzasztó nem? Kisgyerekek születnek, nőnek ott fel. ( Az amerikai Berkeley Earth tanulmánya szerint a légszennyezettség évi 1,6 millió kínai halálában működik közre, ami a teljes mortalitás 17%-a. ) 

6nLXdXIG1J6S12Wgws

AFP PHOTO / WANG ZHAO

Rengeteg cikk jelent már meg a médiákban a jelenségről. Számtalan kínai művész próbálta meg külömböző módon felhívni a figyelmet a szomorú tényre, több kevesebb sikerrel, amíg a cenzúra el nem hallgattatta őket.

Ez e megmozdulás például pár hete történt. 1500 Pekingi. Így küldik a világ felé, hogy segítséget kérnek. ( Mondjuk kérdés, hogy a világ tud e tenni bármit is, első körben a kormányuknak kéne. )

12244298_10153809204036030_6510976775046592928_o És ami a legjobb. Tudjátok mit üzent most, a vörös riasztáskor az ott élőknek a kormányuk? Üzent, elnézést felszólított. Idézem. A állami média felszólította a lakosságot, hogy:  “maradjanak pozitívak, legyenek derűlátóak. ”

És a hab a tortán, hogy a 2022-es téli olimpiát Pekingben fogják megrendezni.

És vajon hogyan? Maszkban fognak versenyezni, esetleg oxigénpalackokkal a hátukon?

 

This entry was posted in China-Asia and tagged , , . Bookmark the permalink.