Kukorica tortilla házilag ( vigyázat, addictív)

IMG_20150123_165446Manapság már nem kell speciális boltokba menned, hogy megvásárolhasd a tortillát, a mexikói burrító alapját képező kukoricalapokat. ( itthon inkább a búzalisztes verzió kapható) Hatos-tízes csomagokban figyelnek, a pékáruk mellett a boltok polcain, és az áruk is egyre kedvezőbb. Persze ha egy nagycsaládot szeretnél jóllakatni, érdemes magatoknak elkészítened, mert tényleg villámgyorsan kész, és nem is igényel túl nagy konyhai gyakorlatot. Ráadásul a házilag, frissen készített tortillával nem biztos, hogy bolti társaik felveszik a versenyt, és az elkészítése is sokkal könnyebb, mint azt hinnénk.

Hozzávalók:

1 csésze kukoricaliszt és egy csésze teljes kiőrlésű búzaliszt

¼ csésze langyos víz

fél teáskanál só

4 kanál olívaolaj

1 csipet sütőpor

Kísérletezés 2 ( vagy 3 napig nem tudtunk leállni róla)

Kísérletezés 2. ( vagy négy napig nem tudtunk leállni róla)

Ez tulajdonképpen majdnem gluténmentes étel, a kukoricaliszt ugyanis fogyasztható, a búzaliszt az, amit nem favorizálnak a paleo étrend követői. Ebben a receptben viszont nem érdemes a sima kukoricaliszttel száz százalékban próbálkozni, ugyanis töredezős tésztát fogunk kapni. Aki viszont nagyon ágál a búzalisztes verzió ellen, kis utánajárással beszerezhető az úgynevezett „Kukorica lepényliszt” ( tesco) méghozzá elérhető áron, és ebből készítve teljesen elhagyható a búzaliszt a receptből. Aki pedig az extrább ízekre vágyik a napibióból beszerezheti a chilis oregánós, fokhagymás, vagy a rozmaringos lepénylisztet: napibio: lepénylisztek

IMG_20150123_210306

Spenótos füstöltsajtos

Elkészítés: A lisztet a sóval kicsit összekeverjük, majd mehet rá a víz és az olaj. Szépen összedolgozzuk, majd miután letakart konyharuha alatt pihentettük tíz percet, közepes nagyságú gombócokat formálunk. Ha esetleg ragadna, még egy kis lisztet adagolunk hozzá. Kukoricaliszttel megszórt felületen, palacsintához hasonló alakúra nyújtjuk. Felmelegített serpenyőbe helyezzük a kinyújtott tésztát, zsiradékot már nem kell használnunk.

Mindkét oldalát körülbelül két percig sütjük, míg kicsit barnulni kezd a széle. Még melegen tálaljuk. Fűszeres babpürével ( http://www.banovicsmarcsi.hu/fuszeres-babpure/ ) sajtokkal, guakamoléval, tonhallal, mindenféle zöldséggel, spenóttal, húsimádóknak pedig bármilyen fűszeres hússal tölthetjük meg. Paradicsommal, olívabogyóval, tejföllel megturbózva tálaljuk. Hogy ne száradjon ki, konyharuhával letakarva, vagy hűtőben tárolhatjuk.

Tipp: Mikor a tészta egyik fele megsült, és megfordítom a tepsiben a tortillát, a sült oldalára azonnal rászórom a sajtot, így picit rá tud olvadni. Egy-két perc múlva kiszedem a kész, immár sajtos tortillákat, megtöltöm a maradék töltelékkel, pár kanál tejföllel, félbehajtom, és melegen tálalom. A boltban vásárolt tortillákkal szintén hasonlóan járok el, nem mikróban, tepsiben melegítem fel őket.

 

This entry was posted in Egészség/Endometriózis, Konyhatündér and tagged , , . Bookmark the permalink.