Olcsó húsnak híg a leve, avagy marha vagy ha eszed?

Mint örökös fogyókúrázót ( azaz nőt), és mint valakit aki odafigyel az egészségére, foglalkoztat a húsfogyasztás témája is. Életem párja prescetariánus( húst nem, de halat eszik) így ez a téma ismét központi lett az életemben.

Lakótelepi gyerekként nőttem fel, de a családot ez nem hátráltatta abban, hogy évente egyszer disznót vágjon.. jobb híján a mi kis panelházunk pincéjében. :) Visszaemlékezve, bár ezek a programok lényegében a hús köré épültek, inkább nagy ivászatba, és röhögésekbe csaptak át, mondhatni csapatépítő jellegűek voltak, de természetesen a hús is ilyen-olyan alakot öltve szépen elfogyott!

E mellé tudni kell, hogy a család tényleg nagyfogyasztónak nevezhető a húsok terén!  Nekem is sokszor volt rántott csirkecomb csomagolva uzsira, és ha szemlélteni akarnám, apukám időközben szállóigévé vált mondatát említeném meg “nem vagyok én kecske” , mely felkiáltással törte le anyum mindennemű zöldségeket a menübe beépítő törekvését. Ezen, a zöldségekkel szemben támasztott falon, a tejfölös uborkasalátán kívűl nem sok növénynek sikerült áttörnie.:)

Ahogy elköltöztem otthonról, a húsfogyasztásom drasztikusan lecsökkent. A magyarázat prózai: nem volt ott anyum, aki a “fiúk igényeit kielégítve” elém tette, illetve mert az ekkor pont tetőfokára hágott őrült fogyókúrámba ( anorexia) nem fért bele. Ennek következtében 2-3 év teljes húsmentesség is felfedezhető a mögöttem hagyott idők során.

Mint látszik nem követem a divatot, mert bár mára kicsit olybá tűnik talán kezd is felkapott lenni a vegetariánizmus, én pont  most nem vagyok trendy, mert bár ritkán, de eszem húst! Ezt a trendet nem is bánom, tekintve, hogy volt már “szerencsém” belefutni az interneten egy-két húsfeldolgozó üzemben készült vérengző horrorokat is megszégyenítő videóba. Nem vagyok megrögzött állatvédő, de nem tudtam őket végignézni! Nem szeretnék a “van e jogunk megenni őket” részbe mélyebben belemenni, őseink is ettek húst, és nincs bajom a mértékletes/alkalmankénti húsfogysztással, de az, hogy ezek a szerencsétlen, mindenféle hormonokkal, és növekedés gyorsítóval táplált ( sok esetben tömött! )  tiszavirág életű állatok mindent csak nem jó rezgést adnak neked ha elfogyasztod őket, ebben biztos vagyok!

Az, hogy ez a téma nem csak nálam , de mostanság sok helyen terítéken van, köszönhető annak, hogy egyre többször hull le a lepel. Nem, ez nem csak olyan “magyaros” dolog, világszerte lehet újabb és újabb étvágyelvevő hírekről hallani. Az, hogy a párszáz forintért kínált kenőmájasban, virsliben, vagy párizsiban mik vannak beleforgácsolva, már évek óta tudjuk, hogy jobban járunk ha inkább nem gondolunk bele..

Napjainkban húsipari készítmények tucatjáról derül ki, hogy maximum nyomokban tartalmaz húst, és még szerencséd van, ha olyat, amilyennek megvetted.

A kínai KFC-t és McDonaldsot is ellátó cégről például kiderült, hogy több mint 7000 beteg csirkét megvett, és eladott. A riport arról is beszámolt, hogy az elhullott állatokból, a fertőtlenítés és elföldelés helyett csontlisztet készítettek.

A Tesco, a Lidl és az Aldi után a Burger King is elismerte, hogy egyes marhahúsosnak eladott szendvicseiben lóhús volt ..ja, mert az olcsóbb mint a disznó?

Egy svéd húsipari cég bebukott, hogy piros szinezőanyag segítségével a disznóhúst marhának adták el! Ja, hogy ez a színezőanyag rákot okoz? Lényeg az, hogy valaki párszáz forintot kereshetett a különbségen, te pedig tulajdonképpen még örülhetsz is, legalább nem lejárt szavatossággal kaptad meg!

Megközelíthetjük a dolgot nem csak a saját kis “mit van pofájuk velünk megetetni “szemszögünkön kívűl akár tudományosan is!

Egy tehén naponta 400 liter metángázt termel: a táplálék lebontása során ugyanis jelentős mennyiségű gáz szabadul fel, aminek jó része távozik a bendőjükből. A metán a szén-dioxidnál hússzor erősebb üvegházhatású gáz! Globális felmelegedés! Ez ugye ismerős?

Az állattartás vízigénye többszöröse a mezőgazdasági növénytermesztésnek és minden cseppre szükségünk lesz, hogy a növényekből megtermeljük a szükséges minimumot a bolygó lakosságának. Az emberek proteinszükségletük nagyjából 20 százalékát szerzik be állati eredetű termékekből, de ennek 5 százalékra kellene csökkennie, hogy az élelmiszertermelés lépést tudjon tartani a világ növekvő népességével. Jelenleg a bolygó mezőgazdasági művelésre alkalmas területeinek harmadán termesztenek állati takarmánynak szánt növényeket. Egy húsokat is fogyasztó ember étrendje megközelítőleg ötször-tízszer annyi vizet igényel, mint egy vegetáriánusé.

Nem folytatom, akit valóban foglalkoztat a kérdés majd utána néz, ahogy én is teszem. Se nem rá, se nem lebeszélni nem szeretnék senkit a húsfogyasztásról! Én nem veszem észre a hiányát ha nem eszem, de most azt mondom, nem fogok lemondani az évente egy egy alkalommal elfogyasztott kedvenc kulináris élvezetről, mint a pármai sonkába tekert sárgadinyne, vagy a baconbe tekert mozarella. Egyszerűen ebben is csak meg kéne találni a balancot, nyitni kéne az új felé, és észre kéne venni, mennyi más isteni étel készíthető, a nélkül, hogy leölnénk egy állatfarmot!

Most mondjuk nekem is Hofi egyik kórházi jelenete jutott eszembe. Diétáztatták, és ezt találta mondani. :”szójafasírt. szójamájkrém, szójanővérkénekhogybefostam” :D Na jó, viccet félretéve. Szeretjük Hofit, de le a régi beidegződésekkel!Finom az a tofu, és a szójafasírt is higyjétek el! Semmivel sem nehezebb elkészíteni mint a husit, ugyanolyan tápláló, megvan benne a fehérje, könnyebben emészthetőbb is, ezáltal egészségesebb!

A képen saját készítésű fokhagymás csicseriborsóból készült fasírtgolyó-költeményeim láthatóak krumplifőzelékkel, de rengeteg klassz vega étterem és humusz bár is van már itthon is, sőt a neten rengeteg weboldal foglalkozik hús mentes receptekkel. Én szeretném, ha az unokáimnak lenne ivóvize, és kimehetnének a napra a nélkül, hogy bőrrákot kapnának! Próbát megér nem? :)

 

 

 

This entry was posted in Egészség/Endometriózis, Lélek and tagged , . Bookmark the permalink.

Minden vélemény számít!