Mit eszik egy vega Húsvétkor?- Kencék nem csak ünnepekre

12896290_10209077285432168_567570276_oTudjátok, András vegetáriánus , én pedig kocavega vagyok.

Ha Húsvét, akkor sonka. Na, de mit eszik ilyenkor egy vega? Csomó egészséges és finom dolgot. Megírtam gyorsan pár receptet azokból a finomságokból amiket az idei Húsvéti asztalra csináltam. A szokásos kedvenc, a vega bableves sem maradhatott ki, csak most kint főtt bográcsban.

Tormás céklakrém:  
IMG_5217Nyers céklát megpucolod. ( igen, sajnos fog a cékla, nem kicsit. vele való házimunka során gyorsaság, és végeztével azonnali kézmosás javasolt. ) Aprítógépben felaprítod, ha nincs lereszeled. Görög joghurtba majonézt keversz, sózod borsozod, és megkínálod egy kis majonézes reszelt tormával. Persze a frissen reszelt torma a legjobb, de nekem most valamiért a majonézes tubusos verzió akadt a kezembe. A görög joghurtos krémet belekevered a céklapürébe, és már mehet is a pirítósra, barna kenyérre. Vajjal lehet dúsítani, de ezt diétázóknak nem javaslom.

Házi Majonéz:  tejföl, pici: oliva olaj, só bors, cukor, mustár
Feta sajtos halapenyos tojáskrém:  
12899786_10209086782869598_535389128_n5 db tojást megfőzünk. A főtt tojásokat bedobjuk egy apritóba. 20 dkg fetasajtot hozzátördelünk, kis oliva olajat öntünk hozzá, és beledobálunk pár szem halapenyo paprikát. Aki nem túlzottan szereti az erőset tehet bele olivagbogyót is, vagy akár paradicsommal is el tudom képzelni.  Mindent beledobálunk az aprítóba, megfűszerezzük kis sóval borssal és pár perc darálás után kész is a krémünk. Ha nincs aprítónk, vagy csak nincs kedvünk elővennni akkor a villával való összetörés is működik.
Tzatziki:  2 db kígyó uborka nagy méretűre lereszelve ( vagy ha már elővettük az aprítót tulajdonképpen úgy is jó.)  Pár darab fokhagyma hozzányomva. Natúr görög joghurttal nyakon öntve. Só, bors, helló.  a görög joghurtot vödrös verzióban veszem Aldi vagy a Lidl nevű élménykombinátban. Krémes, kellemes ízű, jó áron van és nagyon finom. A zsírtartalma közel fele a tejfölének ami a vonalaink tekintetében, és a koleszterinünk szempontjából nyerő. )
Juhtúrós körözött ujragondolva:
12910280_10209077284472144_1568363096_nFél kilogram túró ( Nem szarozom a túróval na. Szeretjük, kisebb mennyiséggel neki sem állok a túrógombócnak sem) ,25 dkg juhtúró, 1 csokor friss metélőhagyma, só, bors. Pirospaprika helyett egy darab pritamin vagy kápia paprika apróra vágva. Összekeverjük, kész. Sokan szeretnek a körözöttbe vajat keverni. Én ezt a lépést kihagyom, isteni nélküle is, a kalória tartalma pedig jóval alacsonyabb.
Majonézes krumplisaláta:
12721872_10209086782749595_1037481426_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Három szem alma megpucolva felkockázva. Fél kg főtt burgonya kockákra vágva. 1 kisebb fej zeller a reszelő nagyobb felén belereszelve. 20 dkg kemény sajt kockákra vágva. Ezek összekeverve. Egy nagy doboz natúr görög joghurtba teszünk annyi majonézt amennyit nem szégyellünk, só bors majd nyakonüntjük a salátánkat vele. Tálaláskor friss zellerszárral díszítettem, amiket tunkolva természetesen el is fogyasztottunk. Lehet bele egy marék apróra tört diót is küldeni, el nem rontja. A sajt lehet a penészes féle blu is, akkor karakteresebb ízű salátát kapunk.
Retró Saláta:
12919174_10209086783469613_775869400_nFőtt burgonya karikákra vágva. Lilahagyma karikákra vágva. Ezek rétegezve. Minden réteg megsózva borsozva, pár szem könénymaggal vagy római kömnénnyel meghintve ( ki mit kedvel). tetejét 4 dl viz 1,5  dl almaecet 3 kanál méz keverékével megöntözöm. Ha áll pár órát akkor jön ki az íze. Finom.

This entry was posted in Konyhatündér and tagged , , , , . Bookmark the permalink.