“Házasság” piac- chines marriage market

IMG_1281

People’s park bejárat

Kínában még mindig él az a hagyomány, hogy a szülők választanak a gyermekeiknek partnert, bár kétségtelen, hogy a modernizáció haladásával a gyakorlatban erre egyre kevesebb példa akad. Shanghaiban azonban létezik egy fórum, ahol a gyermekeinek házastársat kereső családok találkozhatnak. Nem egy, a mostanság egyre divatosabb internetes oldalak közül, ezek igazi személyes “kerítő összejövetelek” a különbség csak annyi, hogy itt a szülők egyeztetnek egymással. A Peoples square metrómegállónál ( 9 kijáraton kell feljönni a 2-es metróból ) található a People’s park, ami szombaton és vasárnap megtelik a gyermekeik sorsát kézbe venni kívánó anyával és apával. A belépés ingyenes, szombaton és vasárnap déltől egészen este hatig működik itt ez a különös házasságközvetítő intézmény. Turistaként is érdemes egyszer végigsétálni, és betekintést nyerni erre a kicsit furcsa “piacra”.

IMG_1267

Mögöttem egy falrészlet a “hirdetésekkel”

A Parkban 2009-ben indult fura társkereső vállalkozást igénybe vevő szülők valóban hisznek abban hogy a gyermekük sorsa itt dőlhet majd el. Öt hónapra lehet bérelni felületeket, amikre minden szülő azt írja fel, amit a legfontosabbnak gondol elmondani az eladósorba került csemetéjéről. Magasság, életkor, családi értékek, jövedelem, munkahely, iskolázottság. Sokak feltüntetik a személyes tulajdonságokat, a horoszkópokat is, és a keresendő személyekkel kapcsolatos elvárásokról is kikerülhet pár sor a papírkákra.

IMG_1290A falakra kiakasztott leíráspok mellett, sokan földön kinyitott esernyőikre függesztik ki a listát, és bizony vannak olyanok akik minden hétvégén megjelennek, és akár egész nap ücsörögnek a gyermekük fotója és adatlapja mellett, várva a “kapást”. Láttunk olyan büszkén feszítő apát is, aki nem bízta a véletlenre, hogy kitűnjön, egy hordozható kis pódium mögött állt, amire kitette fia nagyméretű diploma osztón készült képét is.

IMG_1271

Itt “kapás” van

A gyönyörű ősfás park telis-tele van kisszéken esernyőik előtt ücsörgő, szendvicseket majszoló, beszélgető, jegyzetelgető emberekkel. A szülők kedélyesen elbeszélgetnek egymással, fényképeket mutogatnak szemük fényéről, és ha mindkét részről úgy érzik a fiatalok összeillenek, akkor adatokat cserélnek egymással, és innentől az illetékesek kezébe kerül az ügy. Ahogy hallottam, sokuknak fogalmuk sincs róla- mert a család gondosan elhallgatja, hogy a felmenői minden hétvégén társkeresősdit játszanak a nevükben, de vannak olyanok akik elfogadják, sőt a többség egyáltalán nem érzi ezt kellemetlennek. Többnyire azok az aggódó szülők folyamodnak ehhez a módszerhez, akiknek gyerekük külföldön tanul, vagy a munkájában annyira sikeres, hogy nincs ideje párra lelni.

IMG_1272

Kinek az esernyő, kinek a bőrönd

A fő ok, amiért megszaporodtak a társkereséssel foglalkozó fórumok Kínában, a harminc éve bevezetett “egy család egy gyermek szabály”. A kulturális hagyományok miatt Ázsiában a fiúgyermeket a családot később is gazdagító áldásnak, míg a lánygyermeket otthonról előbb utóbb kiszakadó, átoknak tartották. 1979-ben államilag szabályozták a népszaporulatot, azaz egy családban egy gyermek születését engedélyezték, további utódok vállalása bírsággal járt. Ez ismét a hímek előnyére billentette a mérleget, mivel ha” egy lehet, legyen fiú” alapon sokkal több fiúgyermek született. Miközben a világon születéskor 100 lányra átlagosan 106 fiú jut, Kínában nem kevesebb, mint 120. Az ultrahangos vizsgálatok elterjedése nyomán rohamosan megnőtt Ázsiában a szelektív abortuszok száma, és ha esetleg engedik is megszületni a lánygyermeket, sokkal nagyobb az esélye a csecsemőkori halálra, ugyanis nem mindig kapja meg azt a törődést és orvosi ellátást, amelyet fiútestvére élvezne. IMG_1273Statisztikák szerint Ázsiában 2020-ra 24 millió férfi marad majd társ nélkül, ezt elismerve az állam mostanra sokat engedett az eddigi szigorú családpolitikán. A hölgyek ennek hatására az eddigi kvázi elnyomásból fölénybe kerültek, megtehetik, hogy válogassanak, és bizony meg is teszik. Azon nőtlen férfiak szülei, aki nem rendelkezik jó állással, és iskolával, esetleg ingatlannal, meg sem próbálják ezt a fajta társkereső módszert, ugyanis a nők választásánál bevallottan fontos szempont az anyagi jólét. IMG_1270Ezek alapján megértem, hogy az egyébként házasságpárti Kínában a mai húszas harmincas korosztály számára már nem a családalapítás, inkább a jó munkahely és a sikeresség elérése az elsődleges szempont. Még nincsenek kimutatások milyen arányban  járnak sikerrel a lelkes szülők próbálkozásai, bár a CNN-ben megszólaló egyik apa elmondása szerint két éve jár ki, és bár kb. 15 randit is intézett már a csemetének, sajnos eddig egy sem jött össze, és ismer olyat is aki 4-5 éve jár ki, eredménytelenül. Mindenesetre ők szabad levegőn vannak, elbeszélgetnek, és valószínű nekik már attól jobb a közérzetük, hogy úgy érezhetik mindent megtettek.

This entry was posted in China-Asia and tagged , , . Bookmark the permalink.