Kisállatfekhely régi pulcsiból DIY

2720 liter víz. Egy felnőtt ember számára körülbelül 900 napra elegendő ivóvíz-mennyiség. Ennyi kell egyetlen pamutpóló előállításához. Egy farmerhez pedig a többszöröse.

A fast fashion márkák már két havonta dobálják ki az új kollekciókat. A nem eladott ruhák a turkálókban kötnek ki, sőt olyan híreket is lehetett olvasni, hogy a H&M például elégette a feleslegessé vált ruhákat. Régebben a maradékokat a turkáló hálózatok, és fejlődő országok átvették, de olyan mennyiségekről beszélünk már, hogy például Kenya és Uganda egyenesen megtiltotta a second hand ruhák importját, mert ez teljesen ellehetetlenítette a helyi ruhaipart. Bár sokan nem gondolnák, de a divatipar az egyik legmérgezőbb iparág,  rengeteg energiabefektetéssel és környezetszennyezéssel készülnek a ruhák, amik ma már 60 százalékban poliészterből, vagyis műanyagból készülnek, így ezeket elégetni nem sokkal kevésbé környezetkárosító, mint a szénégetés.

thumbnailEzek miatt is gondolom, hogy fontos dolog az újrahasznosítás. Én már nagyon régóta turkálókból szerzem be a ruháim 95 százalékát, a mai turkálók már sokkal minőségibbek mint régen, nem az elhasznált darabok, hanem a gyors kollekcióváltásoknak köszönhetően a minőségileg kiváló, de nem eladott ruhák kerülnek a turkáló láncokhoz.

Turkálós kliensek nagy része nem azért itt vásárol mert nem teheti meg, hogy bevásárlóközpontokban költse a pénzét, inkább csak tudatos vásárlók, illetve azok, akik szeretnének úgy élni, hogy minél jobban közeledjenek a hulladékmentes életmódhoz. A fast fashion üzletek a fent említettek miatt nem tartoznak a fenntartható kategóriába.

Downloads77A cicafészek sem azért keletkezett nálunk régi pulcsiból, mert nem tehettem volna meg, hogy X ezerért a készet veszem meg, hanem mert én így járulok hozzá a hulladékcsökkentéshez. Ráadásul valahogy sokkal jobban esik ránézni, mert szívem lelkem benne van. Ezen kívűl még egy kis vatelin, amit egy rottyon levő párnából szedtem ki.

Na de akkor jöjjön a pofonegyszerű elkészítés.

  1. Miután kiválasztottuk azt a hosszú ujjú pulcsit amit erre a célra szánunk, kifordítjuk, és pár öltéssel összevarrjuk a nyakát. Én géppel varrtam, de kézi varrás is tökéletesen megteszi. ugye nem hosszú vonalról beszélunk, kb 15 cm. Pikkpakk megvan.
  2.  Ezután visszafordítjuk, és a két váll közötti részt is összevarrjuk, a képen látható vonal mentén. 74713418_954604598236353_3272820033658552320_n

 

 

 

3. Most a karjait varrjuk össze az oldalával. Ha mindkét karral megvagyunk, meg is kaptuk a fekhely szélét, amit ki is tömhetünk, a vatelinnel, vagy apró szivaccsal. Én egy régi díszpárnát szedtem szét. A tömőanyag fele belement a karjaiba, a maradékot pedig a fekhely alján oszlattam el.  Ha van vékony székpárnánk, amit elhasználnánk azt is betehetjük az aljára, a célnak teljesen megfelel.

4. Ha kitömtük a fekhely alját  képező részünket is, akkor már csak az utolsó lépés marad, a pulcsi derekánál is összevarrjuk, és a két ujjat egymáshoz illesztve összeöltjük. Tádáám.

74912326_2554655311277397_9069201630259314688_n

This entry was posted in Nincs kategorizálva, Vegyesbazár and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.