Hamis tiramisu csökkentett kalória tartalommal

10696211_10204910162736705_3224204078038773442_nErre a receptre keresztanyum hívta fel a figyelmemet. Egy szilveszteri házibuliba voltam hivatalos, és nem igazán volt ötletem, mivel is rukkoljak elő. Panaszkodtam, hogy egy olyan desszertet szeretnék, amiből könnyen tudok akár nagy mennyiséget is csinálni, mindenki szereti, és könnyen szállítható.

Ekkor jött a hamis tiramisu ötlete, ahol a mascarponét és a tojást tejföllel helyettesítjük, a babapiskótát pedig zabpelyhes keksszel. Egy diétásabb desszertet kapunk, mert míg a mascarpone zsír-tartalma 45-50 százalék körül van, a tejfölnek 12-20 százalék, és nem mellékesen az árai között is jelentős a különbség. (a tejföl javára) A zabpelyhes keksz egészségesebb, mint a babapiskóta, és egyedibb is lesz a desszertünk tőle. Mivel tojást sem adunk hozzá, tovább eltartható.

Hozzáteszem, a hamis tiramisut azóta már többször elkészítettem, mert óriási sikert aratott, és senkinek sem tűnt fel a turpisság.

Hozzávalók:

1,5 nagy csomag zabpelyhes keksz

1 dl kávé (nescafé, vagy főzött kávé)

1-1,5 dl kókusztej

0,5-1 dl rum (ha nincs, vagy gyerekeknek készül, a rumaroma is megteszi)

A krémhez:

Két nagyobb doboz tejföl (2 × 450 g)

6-8 evőkanál méz, vagy sztívia

3 csomag vaníliás cukor vagy vanília aroma

Magas kakaó-tartalmú cukrozatlan kakaópor

Elkészítés:

A tejfölt a mézzel, a vaníliás cukorral krémesre keverjük.

Lefőzzük a kávét, a kókusztejjel és a rumaromával felengedjük. A kekszeket elkezdjük belemártogatni kókuszos kávéba, de éppen csak egy pillanatra, mert különben eláznak. Letesszük őket egymás mellé a jénai aljába, majd jöhet az ujjnyi vastag krém. Egyenletesen megszórjuk kakaóporral (lehetőleg kis szűrőn át), majd folytatjuk a rétegezést. A legvégére ismét krém kerül, majd a tetejét alaposan meghintjük kakaóporral. Hűtőbe tesszük, és pár óra múlva fogyaszthatjuk is.

Tipp: A rumot helyettesíthetjük baileys-el , vagy egyéb csokis/mogyorós krém likőrrel is. Változatos, és isteni.

This entry was posted in Konyhatündér. Bookmark the permalink.