Görög muszaka húsmentes verzióban

Volt itthon két szottyadt padlizsánom, fel akartam használni valamire. Gondoltam egyet, és elkészítettem a görög muszakát Marcsi módra, vegetáriánus változatban, a húst lencsével váltottam ki. Olyannira ízletes lett, hogy azóta be is illesztettem a repertoárba, és a második alkalommal készítettem róla pár fotót is, hátha más is kedvet kap az elkészítéséhez.

15151081_10211312840359644_1388564562_n

Hozzávalók: Burgonya, vöröshagyma, lencse, fokhagyma, padlizsán, paradicsom, tejföl vagy görög joghurt, sajt, tojás. (A görög joghurtot a Lidl-ben veszem, Pilos, sajátmárkás. Nagyon jó áron van, és valami isteni finom krémes. Sütikhez is nagyon jól muzsikál.  )

Elkészítés: A lencsét beáztatom pár órára. A krumplit sós vízben megfőzöm. Ha kihűlt meghámozom. A padlizsánt hosszú szeletekre vágom, megsózom és grillserpenyőben kevés olíva olajon mindkét oldalát picit megsütöm. Egy nagyobb szem hagymát apró kockákra vágok, és zsiradékon megdinsztelem. Hozzáadom a kockákra vágott paradicsomot ( 3 szemből készült nálam) és a beáztatott lencsét. ( ez nálam 30 dkg volt kb) Megfűszerezem őrölt fahéjjal, római köménnyel, oregánóval, cayenne borssal ( sima is jó) szerecsendióval, és sóval. ( tudom, nem a legegészségesebb a leveskocka a benne levő transzzsirok miatt, de én dobtam bele egyet, mert még nem tudtam leszokni róla ) Felöntöm annyi vízzel ami ellepi, és lassú tűzön főzöm 20-25 percet, a lencsének majdnem teljesen puhának kell lennie.

Downloads29

Ha a lencse kész olajozott tepsiben elkezdhetem a rétegezést. Karikákra vágott főtt krumpli, enyhén megsózva, mehet rá a lencsés paradicsomos pép, erre pedig a padlizsán szeletek. Fokhagymával ízesitett joghurttal( nagy doboz) amibe beleütöttem egy egész tojást, megkenem. Bors örlővel megkínálom egy kis borssal. Megszórom sajttal, ez ki is maradhat, én például csak a tetejére tettem, de el nem rontja, csak tartalmasabb lesz tőle. Majd mehet a rétegezés újra. Burgonya, lencse, padlizsán, joghurt.

Sütőben 180 fokon fólia nélkül sütöttem  vagy 25 percet, aztán a sajttal megszórva még kb 10 percet, a sajt pirulásáig. Fokhagymás görög joghurttal tálaltam, melegében fogyasztva.

 

 

This entry was posted in Konyhatündér and tagged , , , , . Bookmark the permalink.