Fűszeres babpüré

10934205_10205813115549961_1613093799_n

A babpüré ötlete akkor merült fel bennem, mikor hirtelen felindulásból vettem otthonra pár előrecsomagolt tortilla lapot, és este azon gondolkoztam mivel is töltsem meg őket.

Mivel a vegetáriánus verziót részesítjük előnyben, így a tortillába végül a fűszeres babpüré, tejföl, sajt, és paradicsom került.  A babpüré kitűnő vendégváró falat, akár tortilla chipsszel, indiai chapatival, sőt friss kenyérrel, de én speciel puffasztott rízzsel is fogyasztottam már, és azt kell mondjam mennyei.

A bab ráadásul zsírszegény, ásványi anyagokban és élelmi rostokban gazdag. Magas fehérjetartalma miatt nemcsak Piedóne asztaláról, de a vegyesen táplálkozók és a vegetáriánusok étrendjéből sem hiányozhat.

A fűszeres babpüré készülhet konzerv babból is, amit én speciel mindig tartok otthon pár dobozzal. Ha gyorsan szeretnék összedobni egy levest, csilis babot, vagy akár ezt a babpürét, akkor kitűnő megoldás. Természetesen száraz babból is csinálhatjuk, akkor előző este áztassuk be a babokat, kétszeres mennyiségű vízbe, hogy másnap könnyen tudjunk dolgozni vele.

Tortillába töltveHozzávalók:  

400 g vörös vesebab (lehet konzerv is)

2 közepes méretű lilahagyma vagy egy nagyobb póréhagyma

2-3 gerezd fokhagyma

2-3 ek. tejföl vagy natúr joghurt ( laktóz érzékenyek ki is hagyhatják)

1 citrom leve

1-1,5 dl ovívaolaj

egy kis csilipaprika, vagy sima zöld erős

só, bors, babérlevél

díszítésnek: olivabogyó, capribogyó, koriander

Az ominózus puffasztott rízzsel

Az ominózus puffasztott rízzsel

Elkészítés:  

A beáztatott babokat hideg vízben feltesszük főni, egy csipet sóval. Egy- másfél óráig főzzük, míg majdnem puha lesz. Serpenyőben olívaolajat hevítünk, és rádobjuk az apróra vágott hagymákat, a fokhagymát, majd az apróra vágott csilipaprikát is. Üvegesre pároljuk, és ráöntjük a puhára főtt babot, majd az egészet pár percig egybepirítjuk. Ráfacsarjuk a citromot, hozzáöntjük az olívaolajat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd összeturmixoljuk.

Tipp: Dobálhatunk a babos turmixba pár szem kapribogyót, vagy olívabogyót is, de akkor mértékkel bánjunk a sóval, mert a capribogyó viszonylag sós.

This entry was posted in Egészség/Endometriózis, Konyhatündér and tagged , , , , . Bookmark the permalink.