Étcsokoládés szilvalekvár vörösborral-étcsokoládés szilvalekvár pálinkával! Mennyei!

Az első adag, és a fáradt szakácsnő :)

Most, hogy párkapcsolatban élek és van kinek főzőcskéznem, újra szívesebben ragadok fakanalat!

Ennek, és a kísérletező kedvemnek köszönhetően, illetve mert egyre többre becsülöm a házi készítésű dolgokat, megszülettek életem első saját lekvárjai. Szerencsére párom támogat ez irányú tevékenységeimben, sőt ha épp velem van kuktának is szívesen beáll mellém!

Keresztanyum panaszkodott, hogy annyi szilva van a fáján, nem tud vele mit kezdeni. És mikor, ammikor két nappal előtte olvastam a Nők lapjában egy szilvalekvár repceptet, ami már eleve a megvalósítására ösztökélt. Bevonzottam! :)  Erről eszembe jutott Bödöcs Tibi ( humorista, egy Magyar Rádió  Karinthy-gyűrű  birtokosa.) nagy mondása is. “Egyetek baracot. Annyi van mint a szar. Olyan mint a fos. :D ”

Viccet félretéve, lekvár készítéséhez ha nincs egy kedves keresztanyutok szilvafával, azt ajánlom a jó puha érett gyümölcsöket vegyétek.

Szóval a nyaralásból hazaérkezvén négynapos ünnepbe csöppentem, így minden összeállt a tervhez. Mivel a szilva feldolgozása már nem várathatott magára, így az ezzel járó szabadidőt ki is használtam az elkészítésére. Drága keresztem volt olyan kedves, hogy nem csak leszedte, de ki is magozta helyettem a szilvát, ami vagy 5-8 kg szilva esetében nem kis munka lehetett. Ezúton is köszönöm neki, és természetesen hálám nem marad el. Azt hiszem pár üveg ajándék lekvárral fogom kifejezni. :)

Szóval két fajta finomság készült, két lépésben nagy izgalommal. A Nők lapjában olvasott étcsokoládés szilvalekvár vörösborral, és az első eresztés az étcsokoládés fahéjas szilvalekvár házi pálinkával megbolondítva.

Első körben az itthon év közben gondosan elrakosgatott ilyen-olyan szedett vedett olivás, uborkás és egyéb üvegekbe töltöttem őket ( persze alapos kimosás után), majd a másnapi adagnál már kifogyva a munícióból elmentem a legközelebbi szupermarketbe üvegbeszerző körútra.

Ha már ott voltam, vettem kis fehér matricát ( az írószer osztályon) amikre ráírogattam az üveg tartalmát, elkészítési idejét, gondosan alá is írtam ha valaki fogyasztása közben esetleg áldaná a készítőt, ne felejtse el.  :P Aztán mikor már ráragasztgattam és bele is öntögettem őket, eszembe jutott milyen cuki lenne az üveg tetejére egy kis piros kockás anyagot tenni, és valami zsinórral átkötni! :) Mindenesetre a tervről nem tettem le.

Becímkézve, a vágyott kockás anyagra várva ;)

Mondanom sem kell, hogy egy nagyobb pohárnyi lekvár mindkét készítésnél pont véletlenül megmaradt,  így azon melegében le is teszteltük őket. Az anyum álltal készített vargabélessel, de be kell valljam magában kanalazva is valami mennyei volt!

És akkor íme, a recept!

hozzávalók: 2,5-3 kg szilva

majdnem 1 tábla magas kakaótartalmú étcsokoládé ( én két kockát megettem :P )

1 csomag dzsemfix szilvához

1 dc vörösbor/ vagy 1 dc pálinka

egész fahéj

60 dkg barnacukor ( én nem tettem annyit bele)

A megmosott kimagozott szilvát fogtam, és leturmixoltam, így könnyebben megfő! Az arányokkal bajban vagyok mert nincs mérlegem, a szemmértékemre pedig nem biztos, hogy jó alapozni egy lekvár receptet, de hát mivel már megtettem, és szuperjó lett, próbálok arányokat is írni.

Ha megveszitek a jamfixet szilvához, amit én is használtam, ott vannak arányok. Mondjuk azokat pont nem tartottam be, ugyanis az előírt cukorarányt sokalltam! Nem ehetek cukros dolgokat, legalábbis az endometriózisos nőknek nem igazán ajánlott, de az ízek élvezetéről sem szeretnék teljesen lemondani és a tartósság miatt is aggódtam, így próba szerencse alapon gondoltam lecsökkentem az ajánlott cukor adagot.

Én egy közepes lábos szilvához ( nem tudom mennyi lehet 2,5-3 kg) az előírt 60 dkg cukor helyett kb 20 dkg barna cukrot tettem, és a többit édesítővel oldottam meg.  3kg-hoz előírt  három csomag jamfix helyett egy zacskót tettem, és teljesen korrekt nem folyós ámde könnyen kenhető lekvárt kaptam. Szóval most vagy nem volt 3 kg, vagy nem tudom, de szerintem pont jó lett így is.

Szóval a szilvát feltesszük főni a cukorral, és egy teatojásban a fahéjjal, majd mikor a szilva kezd főni, illetve levet ereszteni hozzáadjuk a vörösbort( a másik receptnél a pálinkát) és a dzsemfixet. Felforraljuk, majd folyamatos kevergetés mellett még öt percet főzzük.

Ekkor bekapunk egy kockát az étcsokoládéból, amit a kevergetés közben lassan az ízeit élvezve megesszük. :) Mmajd beletörjük a maradékot és addig főzzük vele amíg bele nem olvad.

Gondosan megtisztított száraz üvegekbe töltjük, szorosan lezárjuk, majd 5 percre fejjel lefelé állítjuk az üvegeket, hogy a benne maradt levegő kimenjen. Visszafordítjuk, hagyjuk kihülni.

Együk, szeressük, ajándékozzuk!

Bréking: Szerencse, hogy jön az iskola szezon, és mindenütt füzeteket, bekötőanyagokat árulnak. Másnap vettem piros pöttös kreppanyagot, és fel is öltöztettem a kis üvegeket! Jó, nem kockás mint első blikkre “megálmodtam”, de egyébként is a pöttyös az igazi! :)

This entry was posted in Egészség/Endometriózis, Konyhatündér and tagged , , , , . Bookmark the permalink.