Endo-március

Legutóbb frissítve7ENDOMÁRCIUS – A NŐI LÉT ELVISELHETŐ KÖNNYŰSÉGÉÉRT. – Egy este az endometriózis jegyében. Ez az ominózus este idén március 13-ra esik, a kezdeményezés célja pedig az, hogy felhívják a figyelmet erre az alattomos, sok fájdalommal járó betegségre. Interneten lehet csatlakozni, és bár jelenleg nem vagyok Magyarországon és Kínai csoport nincs,  attól függetlenül természetesen innen szolidarítok. A világon ezen a napon több millió nő megy az utcára, és kiáll azért, hogy az endometriózis ismertsége növekedjék. Otthon több szuper kezdezményezés indult, előadásokkal, szűrővizsgálatokkal, széleskörű tájékoztatással.

http://www.millionwomenmarch2014.org/country-captains/

http://endomarcius.hu/

Pár hét híján egy éve, hogy megvolt az endometriózis műtétem, előtte pedig évekig vívtam a küzdelmet a betegséggel. Sokat, és sokszor írtam a blogomban a kálváriámról,  én is szívügyemnek tekintem felhíni a figyelmet erre a minden tízedik nőt érintő betegségre.

( az endo sztorim: http://www.banovicsmarcsi.hu/?s=endometriozisom)

Mivel ez egy visszatérő betegség, sosem vagy túl rajta, nem igazán dőlhetsz hátra. Én azóta egy speciális diétát tartok, külön progeszteron krémet kenek, kidobáltam minden vegyi anyagot, és már csak természetes kozmetikumokat használok. Nem tartom lemondásnak, hogy nem ehetek cukrot,  lisztes dolgokat, és sok minden mást, inkább hálás vagyok a sorsnak amiért időben kaptam egy figyelmeztetést, aminek következtében még egészségesebben élek.

Ha hazaérek megyek a következő kontrollra, de nyugodt vagyok, mert nincsenek fájdalmaim, jól vagyok. Heti négy-ötször sportolok, végre visszatért az erőm is.

Itt kínában is elkezdtem az ezzel foglalkozó angol nyelvű oldalakat böngészni, és megkértem a tolmácsunkat, hogy ő pedig a kínai oldalakon nézzen utána. A Hagyományos kínai orvoslás a világon a legrégebbi gyógymódok közé tartozik, és aktualitását a mai napig megőrizteMára a keleti gyógyászat kilépett a nyugati árnyékából, s szinte egyenrangú alternatívájává vált.

Az eddig olvasottak alapján jó úton járok, ugyanis a kínai gyógyászatban is inkább a gyógynövényes kezelésen, a diétán van a hagsúly. Ami érdekes, hogy sok meleg folyadékot kell inni. Végül is teamániás vagyok, úgyhogy ezzel sincs baj. :)

Egyik kedvenc idézetem, az európai és a keleti orvoslás közti külömbségről:

“A keleti ember, ha virágot lát a réten, leül mellé, s elmereng szépségén. Van ideje és késztetése a meditálásra. A civilizált nyugati ember viszont letépi, hazaviszi, vázába teszi, vagy felboncolja, hogy megismerje a szerkezetét: mindent tudni akar róla.”

 

This entry was posted in Egészség/Endometriózis and tagged . Bookmark the permalink.