Az endometriózis és a kozmetikumok

A mai bejegyzésem a fürdőszobában ihletődött meg. Mint már írtam róla, az endometriózis kiújulása elleni harcom érdekében rengeteg dolgot kellett górcső alá helyeznem. A lelki okok megfejtése mellett, figyelmet kellett szentelnem azoknak a dolgoknak is amiket megeszek, és bizony azoknak is amiket magamra kenek. Ennek folyományaként a fürdőszobai kenceficéim nagy része sajnos a kukában landolt.

A kozmetikumokhoz adagolt triklozán/paraben, megzavarhatja a hormonháztartást

Az első, amit kerestem az összetevők között a triklozán (triclosan), mint antibakteriális gombaölő adalék rengeteg kozmetikai termékben megtalálható. Például fogkrémekben, (folyékony) szappanokban, dezodorokban, borotválkozás utáni szerekben, szájvizekben.

A triklozán a kozmetikumokból bejut az emberi szervezetbe (bőrön, nyálkahártyákon keresztül) és felhalmozódik. A szervezetbe jutó triklozán, bár akut módon nem mérgező, hosszú távon már egészen alacsony koncentrációban is súlyosan károsíthatja az egészséget.

Nekem, mint endometriózisos betegnek fokozottan ajánlott, hogy kerüljem,

mert mára már több kutatás is bizonyította, hogy megzavarhatja a hormonháztartást, sőt gátolja a nemi hormonok működését. Ezen kívül károsan befolyásolhatja a magzat növekedését, fejlődését is, továbbá károsítja a pajzsmirigy működését.

A trikozlán mellett első számú közellenségem, a paraben lett, amit kozmetikumokban leggyakrabban az összetevőknél simán parabenként, etil-parahidroxibenzoátként (E214) (más néven etilparabén) vagy propil-para-hidroxibenzoátként (E216) (más néven propilparabén) láthattok az összetevők között feltüntetve, de butilparaben, izobutilparaben, vagy benzilparaben néven is futhatnak az apró betűs részek között, már ha valaki veszi a fáradtságot, hogy megkeresse őket.

A triklozán mellett a parabének a legelterjedtebb hormonkárosító anyagok kozmetikai termékekben, ezért felhasználásukat részben már korlátozták. Az elterjedtebb parabének közül a propil- és butilparabén jelent nagyobb kockázatot. Károsítják a hormonrendszert, sőt rákkockázatukról is találhatunk kutatásokat, ezért több világcég önként kivonta őket. A parabének olyan erőteljesen avatkoznak be az emberi hormonrendszerbe, hogy például a lányoknál előrébb hozzák a nemi érettséget. Ettől függetlenül sok cég még mindig nem hajlandó kiváltani, továbbra is használják őket, még baba termékekben is.

A parabéneket tartósítószerként kozmetikumokban és testápolási termékekben, a baktériumok és gombák szaporodását megelőzésére alkalmazzák.

Hosszú ideig teljesen biztonságosnak tekintették aaz alkalmazásukat mind a kozmetikai, élelmiszer- és gyógyszeriparban, azonban nemrégiben újabb vélemények láttak napvilágot. 2010-ben a parabének ügye nagy vitát kavart. Kiderült, hogy képesek aktiválni az ösztrogén-receptorokat és így lehetséges, hogy hatással vannak a termékenységre és az ösztrogénfüggő daganatokra, mint a mellrák. 2011. májusában a francia Nemzetgyűlés betiltotta használatukat Franciaországban.

Mivel sok kozmetikai és gyógyszeripari termékben jelen vannak, rendszeresen ki vagyunk téve a parabénekkel való érintkezésnek. A bőrön át képesek bejutni a szervezetbe. Ha csak egy nő átlagos napjából indulunk ki, a reggeli zuhanyozáskor magára kent tusfürdőben, samponban, hajbalzsamban, majd a golyósdezodorban, aztán a késmosószappanban, arckrémekben, illetve az egyéb kozmetikumokban, alapozókban, szájápolókban, szemhéjporokban is megtalálható. Még ha sokan, (akiknek esetleg érdekükben áll) igyekeznek is elbagatelizálni a dolgot azzal, hogy kis mennyiségben található a kozmetikumokban ezek a káros anyagok, az igazság az, hogy minden egyes nap elég kellemes mennyiséget magunkra kenegethetünk, anélkül, hogy tudomásunk lenne róla. Sok kicsi pedig sokra megy, tartja a mondás, ugye.

Mit használjunk?

IMG_20150921_132033_1442813204762Sajnos nem csak az olcsó, a kifejezetten drága termékekben is megtalálhatóak ezek az anyagok, így ha azt gondoljuk a legdrágább kozmetikumok megvásárlásával védve vagyunk, akkor bizony tévedünk. Emellett a bio vagy természetes címkékkel ellátott termékek sem mindig takarják az igazságot…

Én bizony elmentem egy szappanfőző tanfolyamra, ahol egy-két évre elegendő szappant, és fürdőgolyót gyártottam magunknak, a többi termékemet pedig igyekszem ellenőrizni. Jelenleg a Dm-ben is megvásárolható Alverde termékeit használom, amik kifejezetten jó áron kaphatóak, és a testápolótól, a szájvízen át a sminkfixálóig minden megtalálható közöttük.

Nem mondom, hogy elsőre megtaláltam a megfelelő hajsampont például, vagy azt, hogy a golyósdezodorjaik 50 órás hatást nyújtanának, de nekem nincs azzal gondom, ha a nap felében újra kell “illatosítanom” magam. Inkább mint egy újabb öt órás műtét…

Ezen kívűl tiszta termékek, minősített biokozmetikumok pl:

Biola  ( https://www.napibio.hu/index.php?route=product/search&search=biola) , Naturissimo ( https://www.napibio.hu/index.php?route=product/search&search=naturissimo, )

Mannaszappan, meska.hu, Dr. Hauschka 

Mosáshoz: mosódió, mosószóda, mosóparfüm

Aki bővebben utána olvasna a témában:

http://tudatosvasarlo.hu/cikk/parabenek-es-triklozan-meg-mindig-ott-vannak-kozmetikumokban

http://tudatosvasarlo.hu/cikk/termekteszt-tamponok-es-egeszsegugyi-betetek-0

http://glutenmentesen-egeszsegesen.com/endometri%C3%B3zis/hogyan-%C3%A9lj%C3%BCnk-vegyszermentesen/

This entry was posted in Egészség/Endometriózis and tagged , , . Bookmark the permalink.