Avocadós vöröslencse saláta

15941768_10211805165227458_1559213277_nAvocados vöröslencse saláta.

Vegetáriánusként sok lencsét eszünk, mert tele van fehérjével, magas a rost tartalma és finom is. Rengeteg recept van a hagyományos lencselevesen vagy a főzeléken kívűl. Íme az egyik nagy kedvencem, amihez vöröslencsét használok. Ha kipróbálod, mostantól kezdve te sem csak szilveszterkor kívánod majd a lencsét.

Hozzávalók:

1 csomag vöröslencse ( 250 grammos szokott lenni)

1 db érett avocadó ( elvisel a saláta kettőt is )

1 nagy vagy két kisebb szem Lila hagyma ( nem vörös, lila! )

1 szem citrom

1 szem kápia paprika/ vagy pritamin vagy ha ez nincs pár szem koktélparadicsom.

olíva olaj, só, bors

egy csokor friss petrezselyem, vagy friss koriander

Elkészítés:

A vöröslencsét feltesszük főni egy kis kanál sóval vagy egy leveskockával. Nem kell beáztatni, sokkal hamarabb megfő, és talán kevésbé intenzív lencse íze van. Tíz perc alatt megfő, addig el is tudjuk készíteni a többi hozzávalót. A lila hagymát, a kápiát, paradicsomot és az avocadót apró kockákra vágjuk. Egy citrom levével és kb fél dl olíva olajjal összekeverjük. Apróra vágjuk a petrezselymet vagy a koriandert, és belekeverjük. Attól függ melyikkel szeretnénk ízesíteni az ételünket, vagy melyik van otthon. Mindkettő más ízhatást ad a kész salátának, próbáltam mindkét verziót, nagyon finom bármelyiket is választjátok.

Friss őrölt borssal megszórjuk, és sajtos pirítóssal tálaljuk.

UI: Az avocadóról tennék egy kis kiegészítést, és most nem a vitamintartalmát kívánom méltatni. Ez a Mexikóban őshonos, és mostanában igencsak felkapott gyümölcs mostanság egyes drogbárók újabb pénzkereseti lehetősége lett, mármint a kokacserjék helyett. Mert baromi drága, és kevés van belőle. A hirtelen megnőtt népszerűsége miatt Mexikóban és Dél-Amerika egyes részein konkrétan erdőket irtanak ki azért, hogy a helyükre ültetvényeket telepíthessenek. Ha én nem eszem avocadót valószínű nem fognak kevesebb erdőt kinyiffantani, de mindenesetre szolidarításból én ritkán fogyasztom. Szóval szeretem az avocadót, de már csak módjával.

 

This entry was posted in Konyhatündér and tagged , , , . Bookmark the permalink.